MANUELE LYMFEDRAINAGE
Volgens de originele methode, ontwikkeld door Dr. Emil Vodder.
MANUELE LYMFEDRAINAGE
Manuele lymfedrainage (MLD) is een zachte, ritmisch uitgevoerde massagetechniek op de huid en het onderhuidse bindweefsel. Door milde rek op de huid te geven opent het netwerk van lymfevaatjes zich waardoor vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen grote en kleine concentraties van lymfeklieren, namelijk in de hals, het borstgebied, de buik en de liezen en in de oksels, elleboogholte en knieholte. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie en het reinigen van het lichaam. Daarnaast heeft het lymfesysteem een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. De massagedruk is laag om dichtdrukken van de lymfevaatjes te voorkomen. De technieken van de MLD zijn niet te vergelijken met andere massagevormen. Naast een verbeterde drainage is ontspanning een opvallend en vaak gewenst effect. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden en kan ook worden ingezet als aanvulling en ondersteuning bij andere behandelingen en therapieën.
Lymfedrainage kan desgewenst aangevuld worden met lymftaping. Dit is een speciale vorm van elastisch tapen en wordt toegepast bij o.a. sportblessures, hematomen, postoperatief oedeem en fibrosering van bindweefsel (littekens/fasciale problematiek). Hiermee wordt het onderhuidse bindweefsel en de lymfecirculatie gunstig beïnvloed.
Lymftaping én manuele lymfedrainage vormen samen een sterk koppel met verbazingwekkende behandelresultaten. Nog een succesvolle combinatie is MLD met voetreflexzonetherapie.
Op de voetzolen zitten een aantal reflexpunten die corresponderen met het lymfestelsel. Het ligt dus voor de hand om vóór of ná een MLD behandeling ook een aantal van deze reflexpunten te bewerken, om op die manier een extra stimulans te geven aan het lymfestelsel.
Manuele lymfedrainage kan als monotherapie én als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol worden ingezet. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD zullen door vrijwel iedereen als bijzonder prettig worden ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak zeer groot zijn.
De meest uiteenlopende (pijn)klachten kunnen worden behandeld:
- Afvoeren van vocht bij zwellingen die het gevolg zijn van:
- Oedeem
- Tijdelijke beschadiging van het lymfestelsel bijvoorbeeld na operatie, trauma, sportletsel
- Een slechte circulatie bijvoorbeeld door spataderen of rusteloze benen
- Overbelasting van spieren (bijv. kramp, zware spierarbeid en CANS)
- Tekort aan lichaamsbeweging (bijv. door lange reizen, ziekte, blessure)
- Stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal)
- Regeneratie en ontspanning:
- Post Covid-19 klachten
- Antistress behandeling
- Burn out achtige klachten
- Activeren van het immuunsysteem
- Bevorderen wondgenezing/littekenvorming, herstel lymfevaatjes
- Artrose, fibromyalgie, Carpaal tunnel syndroom, weke delen reuma
- Soepel houden van gewrichten
- Tegen gaan van spierverslapping
- Chronisch eczeem, allergie, hooikoorts
- Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, vermoeidheid
- Maag- en darmklachten
- Huidklachten
- ADHD
De toepassing van manuele lymfedrainage bij of na kanker is echter voorbehouden aan specialistisch geschoolde lymfoedeemtherapeuten. In dergelijke situaties wordt namelijk sterk afwijkend gedraineerd, omdat essentiële lymfebanen- en knopen door operaties en/of bestralingen blijvend beschadigd zijn geraakt.